ristojkoivula

Kaikki blogit puheenaiheesta Evoluutio

Pyhiä muistellessa

Tänään pitkäperjantaina tulee kuluneeksi 137 vuotta Charles Darwinin kuolemasta. Hänen viimeinen teoksensa oli Nature-lehdelle lähetetty kirje "On the Dispersal of Freshwater Bivalves". Kun en itse osaa tuota paremmin kertoa, annetaan mestarin tehdä se itse:

https://www.nature.com/articles/025529f0.pdf

"Mr. W. D. Crick, of Northampton", johon Darwin viittaa, oli kaksoiskierteen löytäjän Francis Crickin isoisä.

Aina kannattaa muistaa, että monien muiden klassikoiden tavoin, Darwininkin tuotanto on verkossa ilmaiseksi kenen tahansa luettavissa:

Keskustelu evoluutioteoriasta, elämän ilmaantumisesta, DNA jne.

Olen julkaissut asiasta ns. vertaisarvioinnin yhteensä n. 40 A4 sivua.

Viime osan jälkeen ongelmaksi kuitenkin tuli rönsyilevä, epätieteellinen keskustelu.

Lisäksi artikkelin luettavuus heikkenee, kun pituutta tulee useita kymmeniä sivuja kommenttien muodossa eikä vanhat koneet välttämättä saa koko sivua enää auki.

Ajattelin siis delegoida koko keskustelun tänne vapaavuoroon näistä aiheista, niin tällöin ei tarvitse niin ankarasti myöskään moderoida keskustelua jotta se pysyy tiukasti tieteellisenä.

Aiheen ensimmäinen osa on täällä:

Evoluutiouskonto lyhyesti

Raamattu:

"Maailman tieto on hulluutta."

- Jumala aka Minä Olen alias Jahve

--

Tieteen evoluutiouskonto alkaa sanoista:

aluksi oli eimitään.

Eimitään, oli kuten nimensä: ja ei ollut aikaa, eikä fysiikan lakeja eikä avaruutta.

Yllättäen, eimitään päättikin olla jotain. Syntyi alkuräjähdys ja eimitään lopulta päätti muodostaa itsensä planeetoiksi jne.

Syntyi lopulta kivipallo jota kutsumme nimellä maa.

Prosessoitu ravinto on evoluution vastaista?

Ihminen on kekseliäs, utelias ja maku- ja tuoksuhermojensa vanki. Syötävän ravinnon täytyy myös näyttää hyvältä, olla maukasta ja tuoksua miellyttävästi. Lisäksi ravinnon, valmisruoan ja ruokatarpeiden täytyy kestää siirtelyä (logistiikkaa) – kylmäketju ei saa katketa, ja lisäaineita on käytettävä, koska lainsäädäntö vaatii tiettyjä ominaisuuksia syötävältä ravinnolta ---

Kuolema – tuo mystinen päättöpiste

Kukaan ei ole tätä välttänyt, sanottu jo ikuisuuksien ajan, mutta se ei pidä paikkaansa. Kuolemaa ei ole – on vain väärä ja lyhytjänteinen katsantokanta ja uskomus. Olemme itsekkäitä omalle henkilötunnuksellemme, sillä se on kuolevainen ja ainoa omaisuutemme täällä lainojen maassa – löydämme sille rajallisuuden.

 

Arin teoria maailman synnystä

Alussa oli vain pimeää. Sitten alkuräjähdys sytytti tähdet, eli lukuisat tulipallot, joita nykyisin kutsumme auringoiksi. Syntyi maaimlankaikkeus tyhjästä ja pimeästä. Niin synnyimme mekin, mutta myöhemmin. Paljon myöhemmin.

Aika jota ei oikeasti ole alkoi muokata meidän tomuista majaamme alkuräjähdyksen jäljiltä, syntyi gravitaatiovuorovaikutus, jonka sanoiksi puki  Isaac Newton vuonna 1684 meidän ajanlaskumme mukaan. Mutta ennen kuin siihen saakka oli kuljettu, niin sitä kaikkea ei tarinani kerro.

Mitä Sinä todella tarvitset?

Yle kirjoitti väkevästi avaavan tekstin Heikki Mäntymaasta |1 - keskeltä kaupunkikulttuuria, jossa osataan kuluttaa, enemmän ja nopeammin, mutta Heikki katkaisi asunnostaan jopa sähköt, koska kiinteämaksu oli reilusti enemmän kuin itse kulutettu sähkö – kustannuksina. Heikki ei ymmärtänyt miksi hänen pitää maksaa valmiudesta enemmän kuin kulutuksesta! Siispä sähkösopimus poikki.

~ https://yle.fi/uutiset/3-9671314 -

Ajatus jumalasta on olemassa muttei jumala.

Niko Kettunen kirjoitti esseen Helsingin Sanomiin 2.5.2017 jumalasta aivojen tuottaman harhana. Esseessä käsitellään uutta tieteen alaa nimeltä neuroteologia.

Neuro­teologiaa on kritisoitu siitä, että se pyrkii pelkistämään valtavan mutkikkaita, mitä suurimmassa määrin myös sosiaalisia ja kulttuurisia ilmiöitä yksinkertaisesti aivojen jonkin alueen sähköiseksi sykkeeksi. Ikään kuin jumala piileksisi jossain hermosolujen sopukoissa ja sitä yritettäisiin savustaa sieltä esiin kuin Saddam Husseinia maakuopasta.

Evoluution tuntematon järjestelykyky – konekieltä miljoonia vuosia

Elämme kehityksen virrassa, jokainen nanosekunti meidänkin aine- ja energiaosien sisuksissa käydään muunnosta aiemmasta, mitään huomiseen katsomatta. Ei ole ennustuksia, ei ennakoimista eikä arvailua. On vain kyky soveltaa juuri nyt |1 tilanteeseen aiempaa opittua – tämä on konekieltä miljoonien vuosien takaa.

 

Koirani on aikakone

Disclaimer: Vapaavuorossa esiintyvät tekstini ovat sanataiteellisia pakinoita. Niissä esiintyvät hahmot ja tapahtumat ovat pitkälti kuvitteellisia, kuten lukijanikin.

Siis… vähän mua hävettää tää paljastaa, mutta ei tää oo mitenkään monimutkasta: kato kullanruskee turkki — tommosta tiheetä, vedenpitävää, vähän karkeeta karvaa. Häntä on niinku saukolla, luppakorvat ja tommonen ystävällinen katse. Sillä kato silmäkulmat viittää alaspäin tuolta ulkoreunilta. Niinku ois muka surumieline. Mut ei se oo. Tai harvoin se on.

Julkaise syötteitä