ristojkoivula

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjailija

Ammattiurheilijasta tuli ammattikirjailija

Pasi Pekkola, 37, on mielenkiintoinen tapaus. Hän on pelannut ammatikseen koripalloa, on Suomen mestari Lahden Namikan joukkueessa, opiskellut valtiotieteen maisteriksi, työskennellyt Kiinassa yritysjohtajana ja on nyt asettunut kotikaupunkiinsa Lahteen vapaaksi taiteilijaksi, ammattikirjailijaksi.

Pekkolan juuri ilmestynyt kolmas romaani (Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa, Otava 2018) on ennen kaikkea järisyttävä kuvaus siitä, mitä sisällissota teki lapsille ja miten se vaikutti heidän myöhempään elämäänsä. Vaikka aihe on kulunut, näkökulma on tuore.

1918 tapahtumia nobelistimme kuvaamana

Ystäväni luki hiljan Frans Emil Sillanpään Hurskas kurjuus –romaanin. Se  on nyt ajankohtaisempi kuin silloin, kun se valittiin yhdeksi sadan vuoden kirjavalinnoista. 

Sillanpää kirjoitti 1918 sisällissota-aiheisen kirjan, joka julkaistiin 1919.  Hän kertoi  Juha Toivola nimisen torpparin elämäntarinan. Juuri sellaisen kuin monen torpparin elämä tuolloin oli. Mies ei tehnyt eläessään mitään pahaa, mutta oli punakaartilainen ja se riitti hänen teloittamiseensa. 

 

Kjell Westön suosion salaisuus

Kjell Westö on arvostettu ja monin tavoin palkittu kirjailija. Hänen uusi kirjansa on aina suuri tapaus. Juuri ilmestynyt uutuuskin (Rikinkeltainen taivas, Otava 2017) on niin hyvä, että se olisi aivan hyvin voitu julkaista jatkokertomuksena Nyyrikissä, joka on tunnettu rakkauteen ja ihmissuhteisiin keskittyvistä tarinoistaan.

Rikinkeltainen taivas on kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta nykypäiviin. Pääosissa ovat Helsinki sekä ruotsinkieliseen parempaan väkeen kuuluvat sisarukset Alex ja Stella Rabell perheineen ja ystävineen.

Pro Poesia

Tänään paljastettiin Eeva-Liisa Mannerin haudalle pystytettävä Pro Poesia -veistos Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella. Eeva-Liisa Manner -seuran varapuheenjohtaja Marja-Leena Tuurna kertoi seuran muistohankkeesta. Kirjailija Maire Martikainen piti juhlapuheen. Veistoksen suunnitellut ja lasiosan valanut arkkitehti Veijo Muroke kertoi veistoksesta. Näyttelijä Sanna Majanlahti lausui runon ”Kunnianosoitus Wilhelm Friedemann Bachille”:

 

Unohtuneita polkuja, jotka ovat kasvaneet umpeen,

Lupaavasta mailerista kypsä kirjailija

Kirjailija Riikka Pulkkinen, 36, oli juniorina Oulun Pyrinnön lupaava ja kunnianhimoinen yleisurheilija, 800:n ja 1500:n metrin juoksija. Hän asetti tavoitteekseen olympiavoiton. Hän treenasi kuitenkin liikaa, tuli ylikunto-ongelmia ja urheilu-ura päättyi 18-vuotiaana.

Se oli tappio urheilulle, voitto kirjallisuudelle, mutta ylikunto vaanii myös kirjailija Pulkkista. Kun lukee hänen uusinta kirjaansa (Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma, Otava 2016), tulee välillä mieleen, että nyt kirjailija yrittää vähän liikaa.

Mutta ei syytä huoleen. Lopputulos on hyvä.

Julkaise syötteitä