ristojkoivula

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmisen evoluutio

Jos ihminen olisi vain hyönteisen kokoinen

Aloin miettiä pieniä asioita seurattuani mehiläisen kiireistä puuhastelua. Voisin kirjoittaa asiasta pitkät pohdinnat, mutta esitänkin vain mieleeni tulleen kysymyksen. Siihen on yhtä paljon vastauksia kuin pohtijoita, eikä ole olemassa varmaan oikeita vastauksia. - Jos ihminen olisikin aikoinaan kehittynyt mehiläisen kokoiseksi, olisiko maailma ihan toisenlainen paikka? Onko ihmisen koolla väliä? Jos olisimme norsun kokoisia, mitään ei varmaan olisi enää jäljellä..? Mutta että lilliputtina?

Itsestään tietoinen robotti?

En pidä Ilkka Niiniluodon tyylistä. Kun filosofilta kysyy, paljonko kello on, mielellään toivoisi, että hän ei aloittaisi vastausta: "Sumerilaisen aikakäsityksen mukaan..."

Ensyklopedisenä ja uteliaana tietäjänä Niiniluoto kuitenkin ottaa vakavasti monet sellaisetkin kysymykset, joihin äkkinäisempi ajattelija ei malta tarttua. Esimerkiksi keskustelut koneoppimisesta ja ihmisen rajoista.

Keskustelu evoluutioteoriasta, elämän ilmaantumisesta, DNA jne.

Olen julkaissut asiasta ns. vertaisarvioinnin yhteensä n. 40 A4 sivua.

Viime osan jälkeen ongelmaksi kuitenkin tuli rönsyilevä, epätieteellinen keskustelu.

Lisäksi artikkelin luettavuus heikkenee, kun pituutta tulee useita kymmeniä sivuja kommenttien muodossa eikä vanhat koneet välttämättä saa koko sivua enää auki.

Ajattelin siis delegoida koko keskustelun tänne vapaavuoroon näistä aiheista, niin tällöin ei tarvitse niin ankarasti myöskään moderoida keskustelua jotta se pysyy tiukasti tieteellisenä.

Aiheen ensimmäinen osa on täällä:

Evoluutiouskonto lyhyesti

Raamattu:

"Maailman tieto on hulluutta."

- Jumala aka Minä Olen alias Jahve

--

Tieteen evoluutiouskonto alkaa sanoista:

aluksi oli eimitään.

Eimitään, oli kuten nimensä: ja ei ollut aikaa, eikä fysiikan lakeja eikä avaruutta.

Yllättäen, eimitään päättikin olla jotain. Syntyi alkuräjähdys ja eimitään lopulta päätti muodostaa itsensä planeetoiksi jne.

Syntyi lopulta kivipallo jota kutsumme nimellä maa.

Kiroilukulttuurin vivahteet

Kiroilua pitävät sellaiset ihmiset erityisesti pahana, jotka vaikeuksia kohdatessaan luovuttavat ja nostavat kädet pystyyn. Samat ihmiset ovat myös kovia kertomaan, että miten sitä muiden pitäisi elää elämäänsä. Varmaankin siksi, että näiden henkilöiden omasta elämästä löytyisi kyllä parannettavaa, muttei jakseta yrittää tosissaan. Valitettavan moni luulee, että korjaamalla muilta ongelmia, jotka on peilattu omasta elämästä, muiden ja omakin elämä paranisi.

Spekulaatio penkkiurheilun suosiosta

En pidä evoluutiopsykologiaa kovin tieteellisenä, kuva, mutta voisin kuvitella, että penkkiurheilu kentillä ja mediassa perustuu muinoin tarpeelliseen saaliin tiiviiseen seuraamiseen. Kohteena on urheilija, keihäs, pallo, kiekko, formula-auto... Saalistusvietin  jäänne?

Ilman penkkiurheilua ei olisi huippu-urheilua, jossa tavoitteena on olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

 

Evoluution tuntematon järjestelykyky – konekieltä miljoonia vuosia

Elämme kehityksen virrassa, jokainen nanosekunti meidänkin aine- ja energiaosien sisuksissa käydään muunnosta aiemmasta, mitään huomiseen katsomatta. Ei ole ennustuksia, ei ennakoimista eikä arvailua. On vain kyky soveltaa juuri nyt |1 tilanteeseen aiempaa opittua – tämä on konekieltä miljoonien vuosien takaa.

 

Hömppää psykologian valepuvussa

Jyväskylässä harrastetaan evolutiivistä höpöpsykologiaa: 

"Eittämättä verkon käyttö muokkaa aivoja. Aivot muokkautuvat sellaiseen suuntaan, jossa tulemme niitä jatkossa tarvitsemaan." (professori Paavo Leppänen Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta)  

http://yle.fi/uutiset/netinkaytto_muokkaa_aivoja/7134668

Tahtoni mukainen elämä

Kiitos kysymästä,

mitä on ihmisen elämä?

 

Jos ihminen tai minä,

saisi oman tahtonsa mukaan,

niin mitä hän tahtoisi?

 

Tahtoisinko kaiken itselleni?

 

En vaan kaikkia hyvää kaikille!

 

Ei me olla apinoita!

     Ihmisen evoluutio on herättänyt uskonnollisissa ihmisissä vastustusta. Syynä on mahdollisesti se, ettei haluta myöntää ihmisen ja apinan sukulaisuutta. Evoluutioteorian ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että ateismi olisi tieteellistä. Raamatun luomiskertomuksen tarkoitus ei ollut välittää informaatiota luomisen luonnontieteellisistä yksityiskohdista, jotka jäi ihmisen tehtäväksi kuten eläinten ja kasvien nimeäminen.

Julkaise syötteitä